Tipar offset

Tiparul offset utilizează sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de bază necesare procesării imaginii în tipar făcându-se pe baza principiului rasterizării (halftoning). Astfel, suprafaţa hârtiei este acoperită parţial de cercuri în cele patru culori de bază, acestea fiind suficient de mici şi dese încât ochiul va media efectele suprafeţei albe şi a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitară. Este bine de ştiut că din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influenţate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafaţă lucioasă, mată sau metalizată, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scade contrastul şi luminozitatea imaginii tipărite. Tiparul este influenţat şi de culoarea hârtiei sau cartonului folosit. În afara cernelurilor clasice (CMYK şi Pantone), există culori cu proprietăţi deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reacţionează la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul cărora se pot realiza tipărituri speciale.
Suporturi pe care se poate executa tipar offset:
 • Hârtie offset - este cel mai absorbant suport de tipar. Pe el se pot tipări imagini în policromie şi culori speciale. Se recomandă pentru interior de carte, broşuri, etc.În general acest suport nu se lăcuieşte. Utilizând gramaje mai mari de 150 gr/mp se pot obţine imagini in condiţii tehnice excelente.
 • Hârtie de etichetă - este un suport cretat pe o singură parte, disponibil în gramaje de la 60 gr/mp până la 100 gr/mp. Pe el se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Este recomandabilă lăcuirea tipăriturii.
 • Hârtie dublu cretată - există în variante mate, lucioase şi simplu cretate. Acest tip de hârtie suportă tipar în policromie şi culori speciale, cu gramaje cuprinse între 90 gr/mp şi 135 gr/mp. Este recomandată lăcuirea tipăriturii. Se recomandă folosirea sa în cazul materialelor publicitare.
 • Cartoane dublu cretate - în variante mate, lucioase şi simplu cretate, cu gramaje cuprinse între 150 gr/mp şi 350 gr/mp. Se recomandă lăcuirea sau plastifierea tipăriturii, iar pentru a facilita plierea, se recomandă biguirea colii. Se recomandă pentru materiale publicitare, coperţi de carte, reviste etc.
 • Cartoane tip GD - cartoane duplex, realizate 100% din materii prime reciclate, au un strat superior cretat, recomandat pentru ambalajele folosite în industria non-alimentară, farmaceutică şi alimentară (la care produsul nu intră în contact direct cu ambalajul), pentru materiale publicitare rigide( standere, hangere, presentere, etc.). Se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Acestea se lăcuiesc după tipar sau se plastifiază.
 • Cartoane tip GT - cartoane triplex, realizate 100% din materii prime reciclate, prezinta in plus fata de tipul GD un strat inferior din hirtie alba sau maro (KRAFT). Are aceleaşi recomandări ca şi tipul GD.
 • Cartoane GC, UC - sunt realizate 100%, din celuloză proaspătă şi se folosesc la ambalaje pentru industrii alimentare şi non-alimentare (chiar dacă produsul intră în contact direct cu ambalajul).
 • Hârtii autocolante - în variante lucioase, semilucioase, mate şi metalizate, se utilizează pentru stickere, etichete autoadezive etc. Se pot tipări imagini în policromie sau în culori speciale, după care se lăcuiesc.
 • Hârtii metalizate sau acoperite cu folie PVC - se utilizează pentru etichete în industria alimentară şi non-alimentară. Pe ele se pot tipări atât imagini în policromie cât şi culori speciale. Se recomandă lăcuirea acestora.
 • Cartoane metalizate sau acoperite cu folie PVC - se utilizează mai ales în publicitate, industria uşoară şi a jucăriilor (pentru etichete), sau în cosmetică. Suportă tipar în policromie şi culori speciale, care se lăcuiesc sau se plastifiază.
 • Cartoane speciale - există într-o gamă foarte mare de gramaje, culori şi texturi. Pot fi tipărite în policromie şi culori speciale, fiind utilizate în special în publicitate.
Pentru a evită neplăcerile care apar la prelucrările ulterioare ale materialului tipărit, datorate uscării insuficiente a cernelii, sau pentru conferirea unui aspect plăcut, se recomandă lăcuirea cu lacuri de protecţie:
 • Silk - are numai un efect protector, nu conferă luciu.
 • Lac offset lucios - conferă luciu şi protecţie, rezistând la frecare şi zgâriere.
 • Lac offset mat - dă tipăriturii un aspect mat şi îi măreşte rezistenţa la frecare şi zgâriere.
Finisari realizate la tipariturile offset:
a) Deformari mecanice:
·         Faltuirea - îndoirea colilor de hârtie în diverse moduri (simplu, dublu paralel, în cruce, armonica), respectând o anumita ordine de succesiune a fetelor. Se recomanda pentru suporturi cu gramaje cuprinse între 40 gr/mp si 170 gr/mp.
·         Biguirea - deformarea mecanica a suprafetei suportului în scopul plierii ulterioare a acestuia, se recomanda pentru suporturi cu gramaje peste 150 gr/mp.
·         Embossing - operatiunea de deformare mecanica a suportului pentru a scoate în relief anumite elemente de design. Acesta operatiune prezinta si alte variante, cum ar fi micro-embossing-ul (deformarea fina a suprafetei suportului utilizând diverse texturi) si multilevel-embossing-ul (deformarea suprafetei pe mai multe nivele de înaltime).
b) Decupaje în material
·         Stantarea plana - operatiunea de decupare din coala de hârtie a unui produs cu un contur oarecare.
·         Stantarea tunel - operatiune de decupare a unui produs cu un contur oarecare, se executa cu o stanta în forma de prisma dreapta.
c) Acoperiri de suprafete
·         Plastifierea - operatiunea de acoperire a suportului pe o fata sau pe ambele fete cu un strat de folie de plastic; se recomanda pentru suporturi cu gramaje mai mari de 170 gr/mp. Se poate face cu folie lucioasa sau mata.
·         Lacuire UV - cea mai buna rezistenta la frecare (pentru masini dotate cu lampi UV). Lacul UV poate fi aplicat total sau selectiv. Aplicarea selectiva se face serigrafic, de aceea se vor evita liniile mai subtiri de 1 mm.
d) Legare
·         Adunarea - operatiunea de realizare a blocului de carte, punând în ordine colile în succesiunea fireasca a paginilor.
·         Arcuirea - prin acesta operatiune se realizeaza un catalog, un calendar, etc. Mai întâi se realizeaza blocul prin adunarea filelor în ordinea corecta de succesiune a lor, dupa care se perforeaza cu ajutorul unui perforator special, apoi se ataseaza arcul si se realizeaza închiderea acestuia.
·         Brosarea - realizarea unei carti prin atasarea copertii la blocul de carte adunat în prealabil. Brosarea automata se realizeaza cu termoclei pe masini de brosat, iar brosarea manuala se face cu aracet. Operatiunea se poate realiza la cap sau la cotor.
·         Capsarea - atasarea interiorului unei reviste de coperta acesteia cu ajutorul unor capse de sârma. Înainte de a începe operatiunea de capsare, este necesar sa fie realizata intercalarea interiorului si a copertii, formându-se astfel blocurile. Dupa capsare, revista merge la taierea finala. Nu pierdeti din vedere faptul ca numarul de pagini trebuie sa fie divizibil cu patru.
·         Caserarea - operatiunea de lipire a doua coli, fie ele hârtie pe carton sau carton pe carton, adezivul aplicându-se pe fata netiparita.
·         Intercalarea - operatiunea de realizare a unui bloc de revista, prin introducerea colilor una în alta în ordinea fireasca a succesiunii paginilor.
·         Încleierea - operatiune asemanatoare brosatului manual, cu precizarea ca nu se ataseaza coperta la blocul de carte, la carnet etc.
·         Legarea volumului - se poate face prin brosare, capsare, arcuire, încleiere.
·         Perforarea - operatiunea de realizare a unor gauri în locuri indicate pe produs cu ajutorul unei masini speciale de perforat.
·         Perforul - operatiune mecanica ce se executa cu un cutit cu tais întrerupt, rezultând o linie taiata partial. Este astfel usurata îndepartarea unei zone din produs (exemplu – separarea matcii de bilet).
e) Procedee speciale
·         Înfolierea la cald (Hot stamping) - depunerea unui strat de folie (pe material tiparit sau netiparit). Operatiunea se realizeaza la temperaturi ridicate (100 gr. – 160 gr. C) si prin exercitarea unei presiuni de contact între folie, suport si platanul încalzit. Masinile de folio pot lucra prin actiune plana sau prin rulare (cilindru).
·         Scratch off - aplicarea unui strat de cerneala razuibila peste un anumit element de design. Este necesara lacuirea UV sau plastifierea în prealabil a colii.
·         Înserierea - operatiunea prin care fiecarei unitati de produs i se aplica o serie unica.
f) Ambalare
·         Bandarea cu hârtie, bandarea cu elastic, caserole, înfoliere de revista - Acesta operatiune se poate face prin bandarea topurilor (topuri de marime dorita)cu banderola de hârtie sau cu elastic, asezarea produselor în caserole sau în cutii cu cofraje special concepute, tragerea produselor în folie stratch sau în tipla de folie de polietilena.
 
Prepress
Această secţiune abordează câteva subiecte tehnice din domeniul prepress, ce apar frecvent în discuţiile cu clienţii noştri. Obţinerea unui produs tipografic de calitate este în egală măsură rezultatul unui proces tehnologic şi al unui proces de comunicare. Pentru a lămuri toate aspectele tehnice specifice proiectului dvs., este indicat ca înainte de a ne furniza elementele grafice constituente să luaţi legătura telefonic, prin mail, sau mult mai recomandabil, printr-o întâlnire directă cu unul dintre consultanţii noştri, folosind una dintre metodele listate la rubrica Contact.
 
Care e diferenţa între RGB şi CMYK?
Cele două sisteme de culori au proprietăţi şi destinaţii diferite. Sistemul de culoare RGB este larg folosit în comunicarea electronică, în special de sistemele video (TV, monitoare etc). Sistemul de culoare CMYK, numit şi spectru de policromie, este folosit în principal în tipar. De aceea, la tipar se pot folosi şi culori speciale (spot) care au nuanţe ce nu pot fi reproduse din policromie (CMYK). Sistemul de culori RGB este un sistem aditiv (100%R+100%G+100%B = ALB), iar cel CMYK este substractiv (100%C+100%M+100%Y=NEGRU. În realitate se obţine un maro roşcat, de aceea intervine şi K, respectiv culoarea neagră).
 
Datorită faptului că spectrul de culori folosit în tipar (CMYK) este redat în prima fază pe un monitor (RGB), pot apărea discordanţe între  ceea ce se obţine în tipar şi ceea ce a fost vizualizat pe ecran, modul în care este setat monitorul influenţând rezultatul.
 
Din acest motiv este recomandată executarea de matchprint-uri pentru vizualizarea, măcar aproximativă, a culorilor de tipar. La rândul lor, tipul de suport folosit pentru tipărire (offset, cretat mat sau lucios, cartoane speciale cu diferite grade de alb) şi operaţiunile ulterioare (lăcuire, lăcuire UV, plastifiere) influenţează într-o măsură mai mare sau mai mică nuanţele şi caracteristicile tiparului.
Există situaţii în care, pentru a obţine anumite nuanţe, este necesară folosirea unor culori speciale. Numărul lor nu poate fi infinit, ci este restrâns la cel mult 3 de tehnologia de tipărire.
 
 
 
Recomandări privind folosirea formatelor de fişiere grafice
 • Fişiere Corel Draw - Este preferabil să nu se folosească documente care includ un număr mare de pagini (mai bine un număr mai mare de fişiere cu un număr de maxim 4 pagini per fişier). În cazul folosirii textelor tip paragraf, este de dorit să lucraţi cu o versiune superioară Corel Draw 10.
 • Fişiere Adobe Illustrator - Este preferabil ca imaginile să nu fie incluse în document, ci să se lucreze cu link-uri. Este preferabil să nu se folosească fişiere *.eps sau *.jpg.
 • Fişiere Adobe Acrobat - Deşi este un format deosebit de popular, se recomandă utilizarea acestuia cu multă prudenţă, deoarece se pot genera cu uşurinţă fişiere inutilizabile pentru tipărire. Aveţi grijă la compresie şi la downsampling!
 • Fişiere Adobe Photoshop - Nu uitaţi să trimiteţi fonturile pentru layer-ele ce conţin text.
 
Condiţii de livrare a elementelor grafice
·         Formatele de fişier acceptate pentru preluarea informaţiilor grafice de către Printco sunt: Corel Draw (*.cdr), Adobe Illustrator (*.ai), Adobe Acrobat (*.pdf), Adobe Photoshop (*.psd), sub platforma PC şi cu unele limitări, MacOS.
·         Dimensiunile layout-ului trebuie să aibă o margine suplimentară (numită în limbaj tehnic brut, sau bleed) de 5 mm faţă de dimensiunile finite ale produsului.
·         Elementele din fişiere trebuie să folosească spectrul de culoare CMYK. Dacă doriţi ca unele elemente livrate să fie imprimate folio, acestea trebuie furnizate neapărat în format vectorial.
·         Este de dorit ca fonturile folosite să fie vectorizate (sau transformate la curbe), în cazul în care acest lucru este posibil.
·         Este preferabil ca imaginile să fie în format *.tiff sau *.psd.  Cele de tip *.jpg au o calitate inferioară, fiind obţinute prin aplicarea unei compresii formatului *.tiff. Este obligatoriu ca acestea să fie în format CMYK, cu rezoluţia între 300 şi 400 pixeli/inch, în funcţie de tipul de hârtie folosit la tipar. În cazul suporturilor absorbante, gen hârtie offset, rezoluţia de printare poate lua valori în zona inferioară a acestei game.
 
În cazul folosirii de culori speciale este recomandat ca acestea să respecte indicaţiile din Manualul de Identitate de Corporaţie al clientului, sau să fie alese folosind paletarul Pantone. În cazul folosirii acestora nu este indicată aplicarea de efecte (transparenţă, de exemplu) asupra obiectelor care conţin acele culori.
 
Umbra Articole sezon
Web design & Hosting: Blue Engineering